Zgodovina squasha v svetu

posted in: Squash 0

Prvi zapiski o igri “Squash Rackets” so se pojavili leta 1890 v “Badminton Library of Sports and Pastimes”. Igra je bila predstavljena na šoli Harrow kot osnova za učenje tenisa in racketsa. H. Leaf, učenec šole Harrow je zmagal 1875 na teniškem turnirju, verjetno zaradi vadbe igre “softball” ali “squashball, rackets” v šoli. V tem času je imel skoraj vsak penzion v Harrowu miniaturno igrišče za “Squash”, na katerem so igrali igro z mehko gumijasto žogico. Prva igrišča so bila poceni, saj so jih sestavljala asfaltna tla, ter dve ravni steni, ki sta stali pravokotno druga na drugo. Igra je postala zelo priljubljena, igralci pa so se naučili spretnosti z loparjem in žogo.

V kraju Rugby so v letu 1890 v lokalni šoli prav tako pričeli z squashem, v privatnih hišah pa so se pojavila tudi boljša igrišča. V začetnem obdobju ni bilo standardizacije igrišč, bila pa so narejena iz lesa tako tla kot tudi stene igrišč. Igrišča so bila nekoliko širša in daljša. Označbe na tleh igrišč so bile podobne današnjim. V letu 1898 je “Enciklopedija Športa” potrdila, da je sistem, ki ga uporabljajo na šoli Harrow, najučinkovitejši za učenje športov z loparjem in žogico. Do leta 1899 ni bilo nobenih zapiskov o igri ali rezultatov tekmovanj. Eustace Miles, svetovno znan igralec tenisa in racketsa je napisal leta 1901 prvo knjigo o squashu. Miles omenja, da v tem času ni bilo prvenstev, da pa se je igra razširjala po svetu in so jo radi igrali tisoči. Miles je v svoji knjigi predvideval, da čaka squash izredna perspektiva ravno zaradi cenenosti in enostavnosti, pa tudi zaradi tega, ker jo je mogoče igrati ob vsakem vremenu in času, razvija pa sposobnosti, ki so osnova drugim športnim panogam. Milesove misli: “Squash je dober za telo, zdravje in zdrav um, dober za oblikovanje osebnostnih lastnosti in ima pozitiven socialni vpliv, še posebej pa ga priporočam ženam, ki potrebujejo zdravo telo, da bodo lahko rojevale zdrave otroke”.

Squash je bil v izobraževalni sistem vključen le v šolah in na fakultetah v Angliji. Igra se je širila v športne klube, kjer so v športnih centrih kot sestavni del le-teh gradili tudi igrišča za squash. V Ameriki so igrali različico na daljših igriščih, s trdo žogico in loparji, ki so jih uporabljali za tenis na travi. Tudi prvotna cenena igrišča v Ameriki, ki so bila zgrajena iz dveh ali treh sten so kaj kmalu zamenjala igrišča, ki jih poznamo danes. Zaradi pozne standardizacije so ameriška igrišča neusklajena z igrišči drugod po svetu in je zaradi tega igra “hardball” neprimerljiva z mednarodno bolj uveljavljenim “softballom”.

Prvo prvenstvo v squashu je bilo organizirano 1907 leta v ZDA, zmagovalec pa je bil John A. Miskey iz Philadelphije. Že leta 1920 so profesionalni igralci tekmovali na prvem profesionalnem prvenstvu, kjer je bil zmagovalec C. R. Read. Read je dominiral poleg squasha tudi v tenisu dobrih petindvajset let. Ženske so prvič nastopale na prvenstvu leta 1921. Zmagala je J. Cave. Do leta 1926 se je uporabljal sistem štetja do 15, po tem letu pa so začeli uporabljati sistem štetja do devet dobljenih točk.

Prvi priročnik za učenje squasha je napisal Charles Arnold. V priročniku so bila opisana pravila “softballa”, izdala pa jih je leta 1924 Zveza za tenis in rackets. Takrat so standardizirali dimenzije igrišč, pa tudi lopar za squash je dobil današnje mere. Namesto dolgih flanelastih hlač, so pri igri začeli uporabljati kratke. Vse več je bilo tudi organiziranih tekmovanj na igriščih, kjer so stene že začeli obdelovati z materiali, ki so zagotavljali ravnost površin in konstantnost odbojev. Prvo medklubsko tekmovanje v Angliji je bilo organizirano leta 1922, zmagal pa je Kraljevi avtomobilski klub. Temu tekmovanju je sledilo prvo mednarodno 1924 v Ameriki, kjer je Anglija premagala Kanado, tesno pa izgubila z Združenimi državami. Že v naslednjem letu v Angliji na povratnem srečanju je ta gladko premagala ZDA z rezultatom 5:0. Igralcem softballa se je bilo namreč laže prilagoditi na ameriški hardball, kot obratno.

Angleško združenje za squash Squash Rackets Association (SRA) je bilo ustanovljeno 4.12.1928 s sedežem v Kraljevem avtomobilskem klubu Pall Mall v Londonu. Pridruženo je bilo že leta 1907 ustanovljeni zvezi za tenis in rackets. SRA je že v sezoni 1929/30 izdalo zbornik v katerem so bili poleg pravil navedeni podatki o tekmovanjih.

Veliko število različno odbojnih žogic, ki so jih uporabljali pred tem se je zmanjšalo štiri različno odbojne žogice, pa tudi pravila in način štetja se od takrat niso bistveno spremenili.

V sezoni 1929/30 je bilo organizirano amatersko prvenstvo v Južni Afriki, ter vojaško prvenstvo kraljeve vojske v Indiji. V tem obdobju je bila vojska glavni promotor igre po svetu. V SRA so bile vključene v letu 1931 organizacije iz Egipta, Južne Afrike, Avstralije in Nove Zelandije. Leta 1932 je bilo v SRA včlanjenih že 62 klubov in organizacij, ter preko petdeset posameznikov. V letih 1932 do 1937 je na igriščih dominiral Egiptovski igralec F. D. Amr Bej, ki je zmagoval vse do prenehanja igranja squasha in je poleg dinastije Khan eden največjih igralcev squasha nasploh. V Letu 1937 je bilo iz SRA izdvojeno žensko združenje, ki je dve leti kasneje ustanovilo WSRA. V letih do vojne se je število igralcev zelo povečalo, v SRA, pa je bilo včlanjenih 230 klubov ter organizacije iz Škotske, Walesa, Avstralije, Egipta, Indije, Nove Zelandije, Južne Afrike, Hong Konga, Malaje in Kitajske.

Med vojno je vsa dejavnost zamrla, po vojni pa je prišlo do počasnega odpiranja klubov. SRA je v sezoni 1947/48 izdala prvi povojni letni bilten, kjer so poročali o velikih težavah pri oživljanju igre, saj je bilo med vojno uničenih veliko igrišč, bili pa so tudi problemi z opremo, še posebej z gumijastimi žogicami. Letno poročilo iz sezone 1950/51 omenja ustanovitev Pakistanskega združenja, ki je kmalu izredno poseglo v razvoj igre.

Družina Khan iz kraja blizu Afganistanske meje je prevzela primat ne igriščih. Do leta 1956 je imel absolutno premoč na igriščih Hasim Khan, ki je s 35 leti zmagal tudi na neuradnem svetovnem prvenstvu brez izgubljene igre.

Prvi radijski prenos srečanja je bil 7.4.1951, TV prenose pa so najprej organizirali v ZDA. V letu 1956/57 so izšle 3 knjige o squashu in sicer prvič izven ozemlja Velike Britanije. V Avstraliji je W. Matick izdal brošuro z naslovom Uvod v tehniko Squasha, H. Napier knjigo Tehnika squasha, v Egiptu pa je Ibrahim Safwat izdal pravila tako v angleškem kot v arabskem jeziku. V obdobju 1950 do 1960 so številne države ustanovile svoja združenja in zveze, pojavljati pa se je začela tudi specializirana literatura, ki je bila namenjena organizaciji tekmovanj in sojenju. Leta 1967 je bilo ustanovljeno mednarodno združenje za squash ISRF, ki se je leta 1993 preimenovalo v WSF, leta 1973 pa združenje profesionalnih igralcev squasha PSA. Istega leta je bilo ustanovljeno tudi Evropsko združenje za squash ESRF (sedaj ESF), katerega članica je v letu 1992 postala tudi Slovenija kot 27 članica.